MOBBING I VIOLÈNCIA DE GÈNERE. Ficció o realitat?
organizado por Grup de Psicologia
Sala d'actes de l'edifici del Rectorat de la UOC
Inicio: sábado, 11/02/2012 a las 10:00
Fin: sábado, 11/02/2012 a las 14:00
Parlar de l’assetjament moral en les organitzacions i/o entorns laborals és més complex del que realment creiem. Per què? La nostra societat a normalitzat un procés que no es denuncia ja sigui per l’actual situació de crisis viscuda al nostre país i a la resta del món, per coaccions o simplement per no tenir els recursos i els coneixements suficients per abordar aquest conflicte social.Els psicòlegs es troben dia a dia amb situacions d’assetjament laboral però malauradament amb pocs recursos i/o coneixements sobre l’abordament d’aquest conflicte. Aplicar qualsevol tècnica de psicoteràpia no sempre és adient ja que les víctimes necessiten més recursos.
Així mateix és habitual confondre l’assetjament laboral amb processos d’estrès. Tant les víctimes com els psicòlegs han arribat a qualificar d’assetjament a una situació que realment no és. Això no és més que desconeixement de les circumstàncies que s’aborden en l’assetjament.
Per aquest motiu abordarem aquest conflicte a partir de diferents línies que fan un tot i arriben a un mateix camí: el mobbing.
Sara Laso Lozano ens oferirà una introducció sobre què és i què no és l’assetjament moral a les organitzacions. A partir de diferents situacions mostrarà la importància que té aquest fenomen i com els psicòlegs i futurs psicòlegs han d’abordar aquest conflicte, no tan sols com la destrucció de la psique humana sinó com un procés que s’ha de deixar de normalitzar i oferir els prou recursos per a sortir d’una espiral d’autodestrucció i d’incomprensió social.
Tot això no comença des del rés, ha de sortir d’algun lloc i què millor forma que a partir d’una investigació realitzada per la Dra. Rosa Valls Carol sobre la violència de gènere en les universitats espanyoles. Volem incorporar la violència de gènere com un punt de partida en l’assetjament futur en les dones. Si des de la nostra pròpia cultura i educació comencem a discriminar a les dones, és obvi que a les diferents organitzacions es continuí amb la mateixa forma d’actuació cap a elles, les que ens donen la vida i guien la nostra conducta.
Josep Seguí ens oferirà una visió socioconstruccionista sobre aquest conflicte, dades actuals i un dels punts més importants a tractar: efectes sobre les víctimes en diferents nivells (individual i clínic a nivell de les organitzacions i social). A més, com la intervenció de la psicologia social ha sigut i és un factor determinat per a l’estudi i desenvolupament de recursos per a les víctimes.
Finalment no podem oblidar les nostres lleis, què recursos jurídics i quins articles i drets protegeixen a les víctimes i futures víctimes. Aquestes dades rellevants i fins i tot, les més importants alhora d’abordar aquest conflicte ens la oferirà Joaquim Ardite.
Aquesta exposició que pot resultar per a molts de vosaltres com un fenomen que suscita curiositat, és més perillosa del que realment creiem. Les víctimes no coneixen com sortir d’aquest procés i en moltes ocasions, prenen decisions que afectarà a les seves vides i a les vides de les persones que més s’estimen.
Realitzem un viatge amb ells i coneixem els seus temors, inquietuds i els seus pensaments amb una única meta: ajudar‐los.
PONENTS
Dra. Rosa Valls Carol – Professora titular de la Facultat de Pedagogia del departament de
Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de Barcelona (UB)
Josep Seguí – Psicòleg social, graduat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Joaquim Ardite – Grau de Dret per la Universitat de Barcelona (UB)
Sara Laso Lozano – Estudiant del Grau de Psicologia a la Universitat Oberta de Catalunya
(UOC) i estudiant del mobbing a Espanya
Col∙laboradors en la elaboració del la xarrada: Patricia López (psicòloga clínic i coordinadora de projectes de FAGIC), Ricard Vergés (estudiant del Grau de Multimèdia i desenvolupament del procés tècnic de la xarrada), Gemma Nicolàs Lazo (directora del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD)).
Parts de l’exposició
1. Introducció (Sara Laso Lozano)
Presentació de la xarrada.
Definir el mobbing (què és?).
Diferenciació de l’estrès i el mobbing.
Qui pot ser víctima d’un procés d’assetjament continuat.
Reconèixer el mobbing i acceptar‐ho com a realitat social.
2. Violència de gènere en les universitats espanyoles (Dra. Rosa Valls Carol)
L’inici d’un procés: assetjament a les dones. Investigació desenvolupada per la Dra. Rosa Valls Carol sobre la violència de gènere en les universitats espanyoles.
3. El mobbing des de la psicologia social (Josep Seguí)
L’actualitat i les dades que reflecteixen l’assetjament laboral.
Accions desenvolupades per afrontar el conflicte.
Enfocament socioconstruccioniste al conflicte.
Identificació de les variables.
Efectes sobre les víctimes en diferents nivells (individual i clínic a nivell de les organitzacions i social).
Intervenció des de la Psicologia Social.
4. Lleis i drets dels ciutadans (Joaquim Ardite)
Codi penal, lleis, articles i drets per a les víctimes.
Situació actual.
Recursos.
Procediments a desenvolupar.
INSCRIPCIONS (GRATUITES): http://www.amiando.com/mobbing.html
No hay comentarios:
Publicar un comentario